Bahceci Tup Bebek

Embriyo Dondurma

Embriyo Dondurma Nedir?

Laboratuvar ortamında oluşturulan embriyoların ileri bir tarihte kullanılmak üzere dondurularak saklanmasına embriyo dondurma işlemi denmektedir. Tüp bebek tedavisi gören çiftlerde, elde edilen embriyo sayısı uygulanan tedaviye göre farklılık gösterse de çiftlerin yaklaşık %40’ında birden fazla kaliteli embriyo elde etmek mümkün olabilmektedir.

35 yaş altındaki anne adaylarında ilk 2 tüp bebek denemesinde tek embriyo transferi, bu transferlerde başarısız olunursa veya anne adayı 35 yaş üzerinde ise 2 embriyo transferi yapılabilmektedir. Elde edilen ve kullanılmayan embriyolar ise çiftin isteğine bağlı olarak dondurularak saklanabilmektedir.

Embriyo Dondurma Kimlere Önerilir?

Embriyo dondurma sadece evli çiftlere uygulanabilen bir işlemdir.

  • Tüp bebek tedavisinde transfer sonrası kullanılmayan sağlıklı embriyolar kalmışsa,
  • Ailede erken menopoz hikayesi varsa,
  • Düşük yumurta rezervi söz konusuysa,
  • Yumurta rezervini etkileyebilecek tıbbi müdahaleler uygulanacaksa (cerrahi girişim, kemoterapi, radyoterapi vb.)
  • Özellikle endometrioma (çikolata kisti) nedeni ile cerrahi operasyon geçirecek anne adaylarında operasyon öncesi,
  • Çift, şu an çocuk sahibi olmayı düşünmüyor ancak gelecekte çocuk sahibi olmak istiyorsa embriyo dondurma yöntemi önerilir.

Bunların yanı sıra embriyo dondurma, başarı artırıcı bir yöntem olarak da kullanılmaktadır:

Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan hormonların/ilaçların, belirli oranda rahim iç zarını olumsuz olarak etkileyebildiği görülmüştür. Bu durum kişiden kişiye ve kullanılan ilaç miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırabilmek için embriyolar dondurularak ilaç etkisinin ortadan kalkması beklenir. Rahim doğal yapısına kavuştuğunda, embriyolar çözülerek transfer işlemi gerçekleştirilir. Rahim dinlendirme adı verilen bu yöntem sayesinde yüksek gebelik oranları elde edilebilmektedir.

Embriyo dondurma yönteminin faydalı olduğu bir başka durum ise embriyolarda genetik tanı yapılması planlanan vakalardır. Yüksek genetik bozukluk riski taşıyan fakat tedavide sınırlı sayıda yumurta ve embriyo elde edilebilen çiftlerde gelişen embriyolar dondurulabilir. Birden fazla kez embriyo elde etme işleminden sonra dondurularak biriktirilen embriyolar birlikte genetik incelemeye alınır. Böylece genetik test maliyeti ciddi oranda azaltılabilmektedir.

Dondurulmuş Embriyolar Çözüldüğünde Canlılık Oranı Nedir?

Yumurta, sperm ve embriyoları etkin bir şekilde dondurma, saklama ve çözme işlemi sonrasında %98-99 oranında canlılık yakalamak mümkündür. Dondurulmuş hücreler ile elde edilen yüksek gebelik oranları, bir kliniğin başarı seviyesini gösteren en önemli göstergedir. Eğer bir tüp bebek merkezinde verilen tıbbi hizmet en üst seviyede ise tedavi süresince veya sonrasında dondurulan materyal sayısı da o kadar fazladır. Dolayısı ile bir merkezin ne kadar başarılı olduğu, embriyo dondurma oranları ve dondurulmuş embriyolarla elde ettiği başarılı sonuçlara bakılarak rahatlıkla görülebilir.

Dondurma ve çözme işlemleri sırasında kullanılan yöntem, teknolojik donanım ve embriyologların deneyimi başarıyı etkileyen en önemli etkenlerdir. Bu etkenlerden dolayı birçok tüp bebek merkezi embriyo dondurma ve çözme hizmeti vermesine rağmen tedavideki başarı oranları arasında ciddi farklılık göstermektedir. Bahçeci kliniklerinde vitrifikasyon yöntemi ile yumurta, sperm ve embriyo dondurma işlemi gerçekleştirilmektedir.

Dondurulmuş Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?

Transfer işlemi genellikle ovulasyondan (yumurtlama döneminden) 3-6 gün sonra yapılır. Embriyonun kaçıncı günde dondurulmuş olduğu, transferin yumurtlamadan ne kadar sonra yapılacağını belirler. Kan hormon düzeyleri (E2, LH ve progesteron) takip edilir ve transfer gününe kadar herhangi bir ilaç verilmez. Embriyolar transfer edildikten sonra ise progesteron ile destek tedavisi hekimin tercihine göre başlatılabilir.

Dondurulmuş embriyo transferi işlemi öncesi rahmin gebeliğe hazırlanması gerekmektedir. Bu hazırlanma süreci “natürel siklus” dediğimiz ve herhangi bir ilaç kullanmadan anne adayının o adet döneminde kendiliğinden büyüyen ve çatlayan yumurtasını takip ederek yapılabilir. Bu takipte düzenli adet görmek esastır. Ayrıca yumurta büyümesinin olmadığı, ilaçları bizim dışarıdan vererek rahmi hazırladığımız “ilaçlı takip” de sıklıkla kullandığımız bir yöntemdir. Az sıklıkta kullandığımız, yumurtanın büyütülmesi için dışarıdan ilaç kullanıp büyüyen yumurtanın çatlatma iğnesi ile çatlatıldıktan sonra transferin gerçekleştirildiği “modifiye natürel siklus” takibi de bulunmaktadır.

Embriyo transferi basit, ağrısız ve anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Vajinismus veya anksiyete nedeniyle bazı hastalarımızda anestezi gerekebilmektedir. Bu işlem esnasında kısa süreli sedasyon uygulanarak başarılı embriyo transferi gerçekleştirilmektedir. Embriyo transferi esnasında hasta jinekolojik pozisyonda uzanır. Spekulum takılarak vajina ve serviks (rahim ağzı) steril bir solüsyon ile temizlenir. Embriyolog transfer edilecek embriyoları özel bir enjektöre yükler. Transferi gerçekleştirecek hekim karından ultrason eşliğinde ince bir kateter yardımı ile embriyoları rahime verir. Rahmin ultrason ile net görülebilmesi ve transferin kolaylıkla yapılabilmesi için transfer işlemi idrara sıkışıkken yapılır.

Dondurulmuş Embriyodan Doğan Bebeklerde Bir Sağlık Sorunu Söz Konusu Olabilir mi?

Elde edilmiş bilgiler dahilinde, dondurulmuş embriyo transferiyle doğan bebekler diğerleri ile kıyaslandığında doğuştan anomali oranında herhangi bir fark görülmemektedir. Dondurulmuş embriyo uygulamaları günümüzdeki veriler ışığında güvenli uygulamalardır.

Embriyo Dondurma Ücreti Ne Kadardır?

Yasalar gereği web sitemiz üzerinden embriyo dondurma fiyat bilgisi paylaşamıyoruz. Detaylı bilgi için iletişim formumuzu doldurabilir veya 444 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Başka Merak Ettikleriniz mi Var?

Tedavi süreciyle ilgili sorularınızı özet açıklamalarla ve videolarla öğrenin

Uzmanlarımız tüp bebek tedavisinde
en çok merak edilenleri anlatıyor

Uzmanlarımız tarafından hazırlanmış
içerikleri blog sayfamızdan inceleyin

Telefon Numaranız: