Bahceci Tup Bebek

Tüp Bebekte Başarıyı Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Kimlere Tüp Bebek Tedavisi Uygulanabilir, Kimlere Uygulanamaz? Kadının kendi sağlığı açısından muhtemel bir gebeliği taşımak ve doğurmanın risk oluşturmadığı, yasal olarak evli olan çiftlere…

Tüp Bebekte Başarıyı Belirleyen Faktörler Nelerdir?
    

Kimlere Tüp Bebek Tedavisi Uygulanabilir, Kimlere Uygulanamaz?

Kadının kendi sağlığı açısından muhtemel bir gebeliği taşımak ve doğurmanın risk oluşturmadığı, yasal olarak evli olan çiftlere tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

Tüp Bebekte Başarıyı Belirleyen Faktörler Nelerdir?

Tüp bebekte başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri kadının yaşıdır. 35 yaş ve özellikle de 38 yaş ve üzerindeki kadınlarda başarı şansı ileri derecede azalır.

Bunun dışında o çiftin niçin çocuk sahibi olamadığı, erkek üreme hücrelerinin olmaması ve biyopsi ile elde edilmesi, kadınlarda endometriozis veya endometrioma hastalığının varlığı sonucu etkileyen faktörlerdir.

Tüp bebek yapılacak merkezin teknik donanımı, çalışan personelin tecrübesi gibi faktörler de sonuca direkt olarak etkili olur.

Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Hangi Sorunlarla Karşılaşılabilir?

Tüp bebek tedavisinde karşılaşılan en önemli sorun yumurtalıkların uyarıcı ilaçlara aşırı yanıt vermesi ve bu duruma bağlı olarak gelişen aşırı uyarılma sendromu-ovaryan hiperstimülasyon sendromudur.

Klinik seyir açısından farklı derecelerde gerçekleşebilen bu tablonun ağır formları kadınlarda hayati tehdit oluşturabilecek sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu tablo ile karşılaşmamak ya da karşılaşıldığında klinik durumu yönetmek tüp bebek tedavisi yapan hekim ya da merkezlerin önceliklerindendir.

Yumurtalıkların uyarıcı ilaçlara hiç yanıt vermemesi, folikül olarak adlandırılan yapılardan oosit (kadın üreme hücresi) çıkmaması yani boş folikül sendromu, yumurtaların hiç döllenmemesi (total fertilizasyon failure-TFF), erkekte sperm yokluğunda uygulanan biyopsi (TESE) işleminde de sperm elde edilememesi, karşılaşılabilecek diğer sorunlar arasında sayılabilir.

Bunların her biri ayrı klinik durumlar olup her biri için ayrı klinik yaklaşımlar mevcuttur. Bu gibi durumlarda genellikle yönetim tarzı o çifte özgü olarak belirlenir ve uygulanır.

Erkeğin Spermi Ne Kadar Sürede Merkeze Ulaştırılmalıdır? Spermin Evden ya da Dışarıdan Getirilmesi Mümkün müdür?

Muhtemel teknik olumsuzluklar ile idari ve hukuki bazı sakıncalar nedeniyle sperm tüp bebek merkezlerinde alınır. Evden ya da dışarıdan getirilmesi uygun değildir. Merkezlerde bu amaca uygun olarak düzenlenmiş özel alanlar mevcuttur.

Spermin Çok Az Olması ya da Sperm Bulunamaması Durumunda Ne Yapılır?

Bu durumda sperm elde etmek için testis dokusundan biyopsi ile doku örnekleri alınır ve laboratuvar ortamında bu örnekler içerisinden spermler ayrıştırılarak tüp bebek işlemi için kullanılır. Bu işlem, TESE olarak adlandırılır. Sperm bulunmaması durumundaki tek tedavi olması nedeniyle bu grup erkekler için çok önemli bir seçenektir.

Yorumunuzu Gönderin



Henüz yorum yapılmamış
    Doktora Sorun - [blog_doktor]



    Telefon Numaranız: